E2y

Hvordan være en god historieforteller

Har du noen gang hatt "trist" opplevelse av å ha måtte sitte ned og lytte til en person fortelle en lang historie, bare for å finne deg selv som forvirret på slutten som du var i begynnelsen? Ikke en sjelden foreteelse? Sjansene er, kan feilen ikke bli din. Det kan tross alt være manglene av fortelleren selv som han trasket seg i å gå gjennom historien. Hvis du selv ønsker å vite hvordan å bli en god historieforteller, er den gode nyheten at å følge enkle retningslinjer kan stave forskjellen mellom et lykkelig publikum og en trist en. Her er noen av de retningslinjer mot å bli en god historieforteller:

Hvordan være en god historieforteller. Plukk historien godt.
Hvordan være en god historieforteller. Plukk historien godt.

  • Plukk historien godt. Det hele starter med å ha riktig historie å fortelle. Det bør ikke være for lang, og det bør ikke være for komplisert. Nøkkelen er å velge en historie med få tegn, å ha bare ett vri (klimaks) og en smart løsning på dette vri. Poenget her er å holde historien enkel (men likevel interessant) slik fortelleren kan lett beholde interessen til sitt publikum.
  • Gå gjennom hele historien. Fortelleren må være helt klar over alle de hendelsene som fant sted, fra start til slutt. Eventuelle hull igjen ubesatt vil utvilsomt føre til forvirring eller føre til at lytterne til å komme opp med varierende oppfatninger som kan avvike fra den virkelige historien. Hvis historien er hentet fra en bok, en grundig forståelse av historien, som forutsetter flere anmeldelser eller re-lesing av historien, ville være en stor hjelp. Med andre ord, en beherskelse av historien som ville gi fortelleren betydelig spillerom i "ekko" hendelsen eller romanen selv.
  • Gi jevne overganger. Det er viktig at man være veldig tydelig i å presentere hendelsesforløpet i historien. Uregelmessige presentasjoner er like forvirrende som de er misvisende. Flytevne og glatt overganger er helt nødvendig for ikke å miste lytternes oppmerksomhet og forståelse.
  • Vet publikum Bakgrunn info om publikum -. Hvor gamle de er, deres generelle sosioøkonomiske bakgrunn, etc - vil umiddelbart veilede historieforteller på hvordan de skal forholde historien, på den måten som ville lett bli forstått av publikum. Dette ville like eliminere fortellerens bruk av ord eller fraser som kanskje ikke er lett akseptabelt til lytterne.
  • Bruker svært beskrivende ord. Fordi tilhørerne stole utelukkende på fortellerens ord for å hjelpe dem visualisere historien, må en god historieforteller kunne bruke svært beskrivende ord for å gi riktige beskrivelser. Et bredt utvalg av ordforråd vil i stor grad forenkle i å formidle stemningen av hendelsen blir relatert. Motsatt vil et begrenset utvalg av ord som brukes på samme måte begrense lytterens følelse av situasjonen, og dermed dempe virkningen eller intensiteten av meldingen fortelleren kan ønske å formidle. Husk at en lytterens interesse er lett tapt en gang i historien er monotont presentert.
  • Bruk rekvisitter når det er nødvendig. Når historien blir gjennomgått og fortelleren har fastslått at en liten bit av visuelle hjelpemiddel vil hjelpe lytterne, så for all del, bør disse rekvisitter brukes. Det ultimate målet, tross alt, er å formidle historien klart og deskriptivt, og rekvisitter som for eksempel bilder eller marionetter kan utnyttes.


Gitt dette, og med nok praksis (ved å starte med noen få publikum før du går videre til en større forsamling), alle kan være klar til å bli en god historieforteller og holde publikum trollbundet fra start til slutt. Glad fortællende, alle sammen!